Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Считано от 1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. За повече информация thisweekincas.com/bg/situationcenter/30308

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

България се намира към момента в „жълта“ категория с оглед на COVID-19 за нидерландските здравни власти. Това означава, че препоръката за пътувания към България на МВнР на Нидерландия е в насока „Бъдете внимателни, налице са рискове“, но в същото време е възможно осъществяването на несъществени пътувания и такива от неспешен характер.

При предприемането на пътувания от България („жълта категория“) към Нидерландия всички граждани на възраст от и над 12 години следва да представят преди отпътуването си към Нидерландия COVID-19 сертификат (EU Digital COVID Certificate например) за приключен ваксинационен курс срещу заболяването; сертификат за преболедуване през последните шест месеца; негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 48 часа преди планираното пристигане в Нидерландия или негативен резултат от антигенен тест за COVID-19, направен до 24 часа преди пристигането в Нидерландия.

В допълнение, при предприемането на пътуване от България към Нидерландия със самолет, пътниците следва предварително да попълнят и да носят със себе си здравна декларация, която може да изтеглите – ТУК.

Считано от 00:01 ч. на 22 декември 2021 г. всички пътници на възраст от и над 12 години, които предприемат пътуване към Нидерландия от държави извън ЕС и Шенген, следва да предоставят негативен резултат от PCR-тест , направен до 48 часа преди пристигането в Нидерландия или негативен резултат от антигенен (бърз) тест за коронавирус, направен до 24 часа преди планираното пристигане в Нидерландия, като изискването важи и за напълно ваксинирани или за възстановени след преболедуване от COVID-19 лица.

Изисквания при предприемане на пътувания към Нидерландия от държави-членки на ЕС и Шенгенското пространство:https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-entry/from-the-eu

Изисквания при предприемане на пътувания към Нидерландия от държави извън ЕС и Шенгенското пространство:https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-entry/from-outside-the-eu

С цел облекчаването на пътуванията в рамките на ЕС с оглед нарастващия брой на ваксинираните граждани, считано от 27 юли 2021 г., нидерландските власти категоризираха всички държави-членки на ЕС или в „зелена“ категория (нисък риск, или в „жълта“ категория (умерен риск). Планира се преминаване към евентуално класифициране на държави от ЕС към „оранжева“ категория само при поява на нови опасни варианти на COVID-19 в съответната държава.

Линк за справки относно цветовата класификация по държави: thisweekincas.com/reizen/reisadviezen);https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/welke-landen-hebben-welke-kleurcode.

Считано от 8 август 2021 г., с цел предотвратяване разпространението на нови вълни от COVID-19 в Кралство Нидерландия, бяха въведени по-строги правила при завръщане в Нидерландия от държави в „жълта“, „оранжева“ или „червена“ категория. Всички пътници от такива държави на възраст от и над 12 години следва да представят COVID-19 сертификат (EU Digital COVID Certificate например) преди отпътуването си към Нидерландия. Такъв сертификат може да бъде придобит чрез валиден QR код за приключен ваксинационен курс срещу COVID-19 или сертификат за наскорошно преболедуване от COVID-19, чрез PCR-тест, направен до 48 часа преди планираното отпътуване за Нидерландия или антигенен тест, направен до 24 часа преди планираното отпътуване за Нидерландия.

Авиокомпаниите и другите превозвачи за организиран морски, железопътен или автобусен транспорт следва да проверяват дали пътниците разполагат с коронавирус сертикати преди да ги допуснат на борда на съответното превозно средство. В допълнение, се планира провеждането и на случайни проверки на пътниците, които пристигат в Нидерландия със собствен автомобилен транспорт чрез специални мобилни екипи, които ще бъдат разположени в пограничните райони на Кралство Нидерландия. При липса на коронавирус сертификат, ще бъдат налагани глоби от 95 евро. Пътниците, завършили ваксинационния си курс или разполагащи с удостоверение за наскорошно преболедуване от COVID-19, могат да използват мобилното приложение CoronaCheck за демонстриране на своя здравен статус или да носят сертификата си на хартиен носител.

В допълнение, нидерландското правителство препоръчва на всеки, пътувал в чужбина, след завръщането си в Нидерландия да си направи индивидуален тест, закупен от търговската мрежа, за наличие на COVID-19 на първия и на петия ден след пристигането си в страната или да организира тестването си чрез нидерландските здравни служби GGD при евентуалното наличие на болестна симптоматика. Считано от 12:00 ч. на 26 ноември т.г. се въвежда забрана за граждански полети до Нидерландия, о. Бонер, о.Св. Евстатиус и о. Саба от следните държави: Ботсуана, Есватини, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибия, Зимбабве, Република Южна Африка. Забраната се прилага на този етап до 23.59 ч. на 22 декември 2021 г., като се прилага изключение за нидерландски граждани, както и за карго-полети. В допълнение се разрешава транзитното преминаване през Нидерландия от тези държави на граждани на ЕС и на страните от Шенгенското пространство.

Пълен списък на изискванията преди предприемане на пътувания към Нидерландия може да бъде намерен на следния линк:https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

При пристигане в Кралство Нидерландия от зона със „зелен“ или „жълт“ код (в т.ч. и от България), гражданите не се следва да се карантинират.След пристигане в Нидерландия от държава с „оранжев“ код, гражданите следва да се самоизолират в домашни условия или на място за настаняване за период от 10 дни (силно препоръчителна карантина). Самокарантинирането може да бъде прекъснато на 5-тия ден при повторно PCR-тестване за коронавирус.В допълнение, считано от 1 юни 2021 г. се въвежда задължителна 10-дневна карантина след пристигане в Кралство Нидерландия от силно високорискови държави („червен“ код), чийто списък може да бъде намерен на следния линк:https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/self-quarantine/mandatory-quarantine

Самокарантинирането може да бъде прекъснато на 5-тия ден при повторно PCR-тестване за коронавирус. При пристигане от тези силно високорискови държави, изискването за карантиниране важи както за ваксинирани срещу COVID-19 граждани, така и за тези, които разполагат със сертификат за оздравяване.Във връзка с въведеното задължително карантиниране от горепосочените силно високорискови държави, преди отпътуване за Нидерландия, гражданите следва да попълнят специален формуляр, наличен на следния линк:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/05/20/quarantaineverklaring

Формулярът трябва да бъде попълнен и подписан, като следва да се представи на хартиен носител при пристигането в Нидерландия. За липсата на представен формуляр при пристигане в Нидерландия, може да бъде наложена глоба от 95 евро. В допълнение, при нарушаването на карантината, включително отсъствие от адреса на карантиниране или липсата на отговор на посочения във формуляра за карантиниране телефонен номер, се предвижда налагане на глоба от 339 евро.

Повече информация относно изискванията за влизане в Нидерландия и за самокарантиниране може да бъде намерена на следния сайт (справка по държави):https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/en

От изискването за карантиниране след пристигане в Нидерландия, както и за представяне на тестове преди пристигане в Нидерландия, са освободени някои категории пътници, в т.ч. притежателите на дипломатически паспорти (без значение от страната на издаване и на акредитация), както и на служебни паспорти с акредитация в Нидерландия.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Считано от 1 юни 2021 г. не се изисква представяне на PCR или на антигенен тест при транзитно преминаване през летищата на Нидерландия, в случай че пътуването бъде извършено до 1 ден от началната му точка и не се напуска транзитната зона на летището. Допълнителна информация относно транзитно преминаване през Нидерландия може да бъде намерена на следния линк:https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-transit-or-short-stay

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Не са налице данни за допълнителни формални ограничения, извън приложимото законодателство на ЕС. 5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Въздушните, сухопътните и морските граници на Кралство Нидерландия остават отворени за граждани на ЕС, в т.ч. и за български граждани. Препоръчителен начин за прибиране на българските граждани от Нидерландия в България остава използването на въздушен транспорт (осъществяват се редовни граждански полети на България Еър по маршрут Амстердам – София от летище Схипхол; на Уиз Еър от летище Айндховен – по маршрут Айндховен – София, Айндховен – Варна и Айндховен – Бургас; и на Райън Еър от летище Айндховен – по маршрут Айндховен – София).

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

С оглед на бързото разпространение на варианта Омикрон в Нидерландия, считано от 05:00 ч. на 19 декември 2021 г. и със срок на прилагане към момента до 14 януари 2022 г., се въвеждат строги ограничителни мерки (или твърд локдаун) за борба с разпространението на COVID-19, както следва:Основни правила:

• Често миене на ръцете;

• Спазване на 1,5 м дистанция;

• Оставане у дома и подлагане на тест незабавно при наличието на болестна симптоматика;

• Препоръчва се осигуряването на често проветряване на закритите помещения;

Работа и домашни посещения• Оставане у дома възможно най-дълго. В случай на излизане навън, следва да се ограничат в максимална степен контактите с други хора и винаги да се спазва 1,5 м социална дистанция.• В случай на положителен тест за коронавирус, гражданите следва да се самоизолират. Съжителстващите ги лица също следва да се самокарантинират дори, ако са ваксинирани или са преболедували от коронавирус преди това.• В случай на контакт с лице, което има или е възможно да е било заразено с коронавирус, както и при съмнения дали дадено лице следва да се самокарантинира, се препоръчва това да бъде проверено чрез попълване на въпросника на следния линк – Quarantine Check.• Работата следва да е в домашни условия. Ако това не е възможно, гражданите следва да спазват 1,5 м дистанция на работното си място.• Не се препоръчва приемането на повече от 2 посетители на ден в домашни условия, като в това число не се броят деца под 13-годишна възраст. • Посещенията в домашни условия следва да бъдат ограничени до едно на ден.• Препоръчва се гражданите да си направят тест преди посещение или преди приемането на гости.• Гражданите над 70-годишна възраст включително следва да ограничат контактите си с други лица. Винаги следва да се спазва дистанция от 1,5 м, включително и от деца.Затваряне на повечето локации:Повечето локации се затварят, включително: • Ресторантите и баровете.• Заведенията за художествени и културни дейности, като например кина, театри и концертни зали. • Зоологическите градини и увеселителните паркове. • Спортните локации на закрито, включително спортни зали и плувни басейни.• Магазините за стоки, които не са от първа необходимост, включително магазини за дрехи, за техника и т.н. Някои локации могат да останат отворени, като например: • Магазините за стоки от първа необходимост, като например супермаркетите, зоомагазините, аптеките, оптиките и дрогериите, които могат да бъдат отворени в часовия диапазон от 05:00 до 20:00 ч. • Лицата, предоставящи съществени услуги, като например адвокатите и нотариусите, могат да продължат работа в обичайните си работни часове.Забрана за провеждане на събитияНалага се забрана за провеждането на събития.Образование и грижи за децата • Центровете за грижи за деца на възраст от 0 до 4 години остават отворени.• От понеделник, 20 декември 2021 г. до неделя, 9 януари 2022 г., основните училища и специалните училища ще бъдат затворени. Центровете за извънучилищни грижи също ще бъдат затворени.o Училищата ще останат отворени за деца от уязвими групи и такива с родители, работещи в съществения сектор. o Центровете за извънучилищни грижи (BSO) също ще могат да приемат само подобни спешни случаи.o Училищата, които не могат да създадат навреме организация за извънредни детски грижи, следва да затворят не по-късно от вторник, 21 декември 2021 г. • Средните училища ще бъдат затворени от понеделник, 20 декември 2021 г. до неделя, 9 януари 2022 г. Същото правило важи и за средните практически училища (MBO), както и за университетите.• Акредитираното продължаващо обучение може да се провежда във вечерните часове.Спорт• Всички спортни съоръжения на закрито се затварят.• Могат да бъдат провеждани професионални спортни дейности, както и изпити за плувни сертификати нива A, B и C.• Спортните съоръжения на открито могат да работят в часовия диапазон от 05:00 до 17:00 ч.Пътуване• В рамките на Нидерландия: препоръчва се оставане у дома, доколкото е възможно. В случай на излизане навън, следва да се ограничат контактите, както и винаги да се спазва 1,5 м дистанция.• В чужбина: нидерландското правителство определя препоръките си за пътувания по страни. В случай на планирано за празниците пътуване, гражданите следва да бъдат с повишено внимание, доколкото пътуването крие рискове. Актуалните препоръки за пътувания по страни могат да бъдат проверени на следния сайт thisweekincas.com.Пълен списък на мерките: thisweekincas.com/coronavirusНаправете си тест, за да сте сигурни:• Считано от 1 декември 2020 г. всички контактни на коронавируса лица могат да си направят тест за наличие на COVID-19. Не е необходимо да имате болестна симптоматика, за да си направите тест. Тестването е безплатно.• Запазването на дата и час за провеждане на тестването може да бъде направено на тел. 0800 1202 (или на тел. +31 850 659 063 при позвъняване от чуждестранни абонати), както и онлайн на следния линк: thisweekincas.com/CORONAVIRUS-TEST. • Мобилното приложение CoronaMelder app ще ви извести, ако трябва да си направите тест, или нидерландските здравни власти GGD по линия на програмата за проследяване на контактните на коронавируса лица.• След получаването на известите за възможно инфектиране с коронавирус, гражданите следва да останат в домашна карантина.• Тестът може да бъде направен след 5 дни, дори ако не са проявени болестни симптоми.• Ако резултатът от теста е негативен, тогава не е необходимо повече гражданите да остават в карантина.Национален телефон за въпроси, свързани с коронавируса:Обадете се на тел. 0800 – 1351 или на тел. +31 20 205 1351, ако се намирате в чужбина. Телефонът е отворен от 08:00 ч. до 20:00 ч. от понеделник до петък.