Преди частните самолети и полетите, в които можем да ползваме бизнес класа, високопоставените личности, както и богаташите са могли да обикалят Европа на един от най-луксозните влакове, пише CNBC.

Днес вече всеки може да го направи, но цената за това е 2 300 долара, или близо 3 900 лева за пътуване, което трае едно денонощие.

Имайте предвид, че това са най-евтините билети за пътуване от Флоренция до Париж, използвайки Venice Simplon-Orient-Express. Историческият влад днес оперира под шапката на Belmond, което е туристически бранд, собственост на LVMH.

Цените обаче явно не смущават желаещите, тъй като повечето пътувания са с разпродадени места.

“2019 година бе рекордна за Venice Simplon-Orient-Express (VSOE), като приходите се повишиха със 70% спрямо 2015 година”, каза вицепрезидентът на Belmond Гари Франклин.

Пътуванията бяха възобновени през юни, когато бяха закупени повечето от местата на влака.

„Наблюдаваме възстановяване на пътуването с влакове след пандемията от Covid-19. С пускането на нови маршрути, смятам, че бързо, но сигурно ще отчетем повишен интерес и търсене на билети в следващите месеци“, казва Франклин.

Влакът Venice Simplon-Orient-Express се състои от 11 спални вагона, три ресторанта, един бар и два вагона за служителите, което го прави най-дългият пътнически влак в Европа. Това обаче не е обикновен влак. Всеки от 17-те вагона е бил част от „Ориент Експрес“, който свързал Париж с Истанбул.

За баща на “Ориент Експрес” се счита белгиецът Жорж Нагелмакерс. Първото пътуване на легендарния влак започва на 4 октомври 1883 г.

Нов японски влак-куршум ще се носи 10 см над релсите с 500 км/чЯпония е дом на някои от най-бързите влакове в света

В луксозните си вагони той е приютявал австрийският император Франц-Йосиф, британската кралица Елизабет II, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи и други. Пътувал е по два маршрута. Разстоянието от Париж през Будапеща и Букурещ до Истанбул е изминавал за шест дни. Два дни е траело пътуването от Лондон през Париж до Венеция. Ориент експрес все още пътува, цените обаче не са по джоба на всички нас Новите маршрути

Заради пандемията от Covid-19, VSOE пропусна целия си сезон, който обикновено продължава от март до ноември.

След принудителното 18-месечно затваряне влакът вече пътува до едни от най-популярните туристически дестинации в Европа. По този начин, към Лондон, Париж и Венеция вече можем да добавим и Амстердам, Брюксел, Женева, Рим и Флоренция.

Новият маршрут до Амстердам е толкова популярен, че билетите за цялата 2022 г. са почти разпродадени.

Пандемията помогна да се изградят три нови луксозни апартамента, с който броят им вече е шест. Всеки от тях може да приюти по двама пасажери, а цените започват от 7 200 долара или над 12 100 лева на човек за по-кратките пътувания. Историята, мистичността и луксозните условия са само част от причините толкова богаташи да искат да си платят, за да пътуват с влака.

„Имаме само 120 души във влака, докато в обикновените можеш да събереш и до 2000 души”, казва още Франклин.

Някои пътувания траят само по една нощ, докато други са за цели 5 дни.

Пътуването до Истанбул, например, ще ви струва по 47 650 долара или над 80 000 лева, докато луксозните апартаменти се предлагат за 150 000 долара или 253 000 лева.

„Да, пътуването не е евтино, но същото може да се каже, както за поддръжката, така и за реставрацията на влака. Това е едно фантастично изживяване за парите ви“, допълва още Франклин.