Представете си, че сте нависоко. Че около вас е тихо. Има много вода и безкрайна, необятна шир, която дори не можете да обхванете само с един поглед.

Светът изобилства с подобни места. Но една северна държава има свой собствен отличителен белег. Досетихте ли се вече? Точно така – държавата е Норвегия, а днес ще ви разкажем за едно от нейните богатства – безбройните фиорди. Щом ги видят, хората някак си успяват да се влюбят в тях от пръв поглед. И има защо. Ето и част от тях, които със своята красота ще ви накарат да поискате да сте точно там в този момент.

И не забравяйте, че щом стъпите на норвежка земя, имате право да разпънете палатката си, където поискате сред природата, стига да не пречите на другите хора.

Гейрангерфиорд:

Рафтинг, риболов, плаване с кану – това са само част от дейностите, които можете да вършите, ако попаднете сред красивата природа на Гейрангерфиорд. Освен че е един от най-дългите фиорди в света, той се отличава и с два известни сред норвежците водопадаБрачното було (Brudesløret) и Седемте сестри (De syv søstren). Най-близкото населено място е едноименното селце (Гейрангер), откъдето можете да поставите начало на пътуването си сред фиорда.

Зогнефиорд:

Ако имате щастието да видите Зогнефиорд на живо, то вие ще сте стъпили на най-големия фиорд в Норвегия и втория по големина в света. Тръгнете от град Лустер и се извисете на 1000-метровите скали там. Неповторимите гледки отвисоко спират дъха на всички посетители и ги карат да искат да се връщат непрекъснато там.

Лисефиорд:

Поредната доза адреналин и красота, които ще ви накарат да не искате да си тръгнете оттам. За разлика от Зогнефиорд, тук най-високата скала е 604 м, но гледките от нея са не по-малко внушителни. Целият фиорд е дълъг около 40 км. Ако сте почитатели на тишината и дивата природа, това е вашето място – чисто и неопетнено. Ако се отправите към Лисефиорд, тръгнете от град Ругалан.

Неройфиорд:

Едно от природните богатства на Норвегия, което е под егидата на ЮНЕСКО. В близост до град Аурланд, планините, водата, скалите и цялата природа наоколо, правят Неройфиорд любимо място не само за норвежците, но и за туристите от целия свят.

Хардангерфиорд:

Хардангерфиорд заема почетното второ място по големина в Норвегия и трето в целия свят. Ако не обичате да се застоявате на едно място и попаднете сред природата на красивия фиорд, не се колебайте да се разходите по някой от красивите маршрути там. Достигането до Хардангерфиорд не е трудно. Приключението ви може да започне от небезизвестния град Берген и да продължи сред красивите маршрути на втория по големина фиорд.

Вече ви се ходи в Норвегия? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Норвегия!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!